Depremzedeler devletin yardım almamasından şikayetçi
HABER: TAMER ARDA ERŞİN- KAMERA: ÜNAL AYDIN
Hatay Türkiye’de hükümetin gıda yardımı yapmadığından şikayetçi olan depremzedeler, 4 çeşit yemek için NATO’nun kurduğu yemek çadırının önünde yaklaşık 1 kilometrelik sıra bekliyor. Depremin üçüncü gününde enkazın altından çıkarılan ve sırtındaki kırıklara rağmen 1 yaşındaki çocuğuyla birlikte sırada bekleyen Mehtap Keyifli, “Birkaç lokma ekmek vardı. buradan aldık, onu da kestiler.”
CHP heyeti, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin 6. ayında büyük yıkım yaşandığını bildirdi. Hatay Gidip teftiş etti. CHP heyetinde Grup Başkanvekili Burcu Köksal, Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka, Hatay Milletvekilleri Mehmet Güzelmansur, Servet Mullaoğlu ve Nermin Yıldırım Kara, İstanbul Milletvekili Türkan Elçi, Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Osmaniye Milletvekili Asu Kaya, Ankara Milletvekili Aliye Timisi Sever, Antalya Milletvekili Aliye Coşar ve Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin.
Antakya ‘de ziyaret edilen konteyner kentte yaşayan depremzedeler, devletin kendilerine gıda yardımı yapmadığını CHP heyetine şikayet etti. Konteyner kentin çıkışında, depremzedelerin yaklaşık 1,5 ay önce NATO tarafından kurulan gıda çadırının önünde yaklaşık 1 kilometrelik kuyruk oluşturduğu görüldü.
ÖNCE KART, SONRA YEMEK KUYRUĞU
Çadırın girişinde Hatay Valiliği yetkilileri vatandaşlara NATO yemek kartı dağıttı. Vatandaşlar bu kartı almak için önce metrelik kuyruğa giriyor, kartı aldıktan sonra metrelik yemek kuyruğuna giriyor.
Konteyner kentte yaşadığı sıkıntıları CHP heyetine ANKA’ya anlattıktan sonra 1 yaşındaki kızı Talya ile yemek kuyruğuna giren Mehtap Keyifli HaberlerCHP heyetine sorunlarını ilettikten sonra bu kuyruğa girdiğini ve bir saatten fazla kuyrukta beklediğini ajansına anlattı.
Depremin üçüncü gününde enkazın altından çıkarılan Memnun, beli kırık olmasına, ayağa kalkmak sağlığına zarar verse de sırada bekliyor. Memnun, “Bu bozuk hafızayla beklemek zorundayız, çaresizce durmaktansa yardım dağıtılmadığı için, çalışamadığımız için, kırık bir hafızayla ayakta durmamalıyız” dedi.
“BİZE BİRAZ EKMEK ALDIK, ONLARI DA KESTİLER”
Konteyner kuyruğunda beklediklerini vurgulayan Mutlu, “Kaymakamlığa gitmedik mi, valiliğe gitmedik mi, polise gitmedik mi? Çok şükür sonra polisten bir abi yardım etti. Bizi ve konteynıra bindik. Ev sahibimiz bize yatırılan yardım parasını aldı. Biz sustuk. “Birkaç lokma ekmek vardı onu da kestiler. Çamaşırhaneye gidemiyoruz, oraya da gidiyoruz” dedi.
“Devletimiz bize biraz yardım etsin, biz kendi evimizi kasten yıkmadık” diyen Keyifli, bebeği için mama aldığını ve bunun masrafının kendilerini zorladığını vurguladı. “150 milimi 250 liraya alıyorum. Kumaş 200 lira. Çalışmasak az birikmiştik. O da eşimin işsizlik maaşı, geçiniyoruz onunla. Bitti” diye konuştu. .
“BİZ Dilenci Değiliz”
Hatay sıcağında sıra beklemenin zorluğundan bahseden bir depremzede daha şunları söyledi:
“Güneşin altında en az bir saat. Dün burada 50 dereceydi. 50 derecenin altındaydı, yemek için buradayız. Sanki buralı değiliz. ey ahali ayıp günah günah bu şekilde bir tabak yemek için bekliyoruz depremin olduğu gece her şeyimiz vardı kalacak yer yemek yemek ama şimdi hiçbir şeyimiz yok dilenenlerle ilgiliyiz değil mi Şimdi düne kadar vergi de veriyoruz her şeyimizi ödüyoruz devlet görsün dilenci değiliz biz vatandaşız ama kimse bize acımasın acınacak durumda değiliz çok şükür burayı kalkındıracak… 6 aydır kızımı görmüyorum 9 yaşındaki kızımı neden görmüyorum tanımadığım tanımadığım insanlara bıraktım bakıyorlar şimdi kızlarımdan sonra.”